Wat doet HRO

HRO betekent Hoog Betrouwbaar Organiseren. 

High Reliability Organizing (HRO) oftewel Hoog Betrouwbaar Organiseren staat voor een manier van organiseren. Het stelt organisaties in staat om met grotere betrouwbaarheid te presteren ondanks de complexiteit van het werk en ondanks onverwachte combinaties van gebeurtenissen. Er zijn organisaties die deze complexiteit en turbulentie uitstekend weten te managen. Ze investeren in en creeëren ruimte voor hun medewerkers om voortdurend te leren en snel en flexibel op onverwachte gebeurtenissen te kunnen inspelen.

Veel meer organisaties kunnen HRO gebruiken

Er zijn steeds meer organisaties en netwerken die betrouwbaarheid en veiligheid bovenaan de agenda hebben geplaatst. Verstoringen, ongevallen en rampen die door menselijk handelen worden veroorzaakt accepteren we steeds minder. De lessen van de eerste organisaties die HRO met succes hebben toegepast vinden hun weg naar andere organisaties. Van zorginstelling tot bouwonderneming. Er valt daarom steeds meer te leren en uit te wisselen. HRO is immers niet een simpel recept dat je kunt kopiëren. Het is verandering van mindset, cultuur, leiderschap en structuren en procedures!

Kenmerken van HRO

HRO wordt in de praktijk gekarakteriseerd door alert gedrag en veerkrachtig handelen. Ze zien zwakke signalen eerder en weten sneller te reageren op mogelijke problemen. Dit is een collectieve kwaliteit van alle betrokkenen. Ze zijn gezamenlijk mindful. Daarom spreken we ook wel over mindful organiseren. Meer over HRO-concepten.

HRO concepten en methoden hebben zich sinds de jaren 90 verder verbreed en verdiept. We zien een ontwikkeling HRO praktijken ontwikkeld door de eerste marine schepen tot een rijke vocabulaire aan tools en technieken die een brede range van organisaties toepassen. Meer over de HRO-geschiedenis…

HRO is niet alleen relevant voor sectoren die te maken hebben met hoge risico’s zoals kernenergie of luchtvaart. Wanneer we kijken naar de toenemende complexiteit binnen en tussen organisaties en de veelheid en snelheid van marktontwikkelingen is HRO net zo goed van waarde voor de meer ‘normale’ organisaties als productiebedrijven, zorginstellingen, onderzoeksinstituten of financiële instellingen. Ze worden allemaal geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen die afbreuk doen aan de performance. Meer over HRO toepassingen…

U heeft nu een eerste indruk van wat HRO doet. Wilt u meer weten? In deze link ga naar publicaties treft u een paar boeken aan die we u van harte aanbevelen.